Головна » Статті » Мої статті

Анатомія гончарства – назви частин глечика, горщика, миски

Назви частин глечика

Назви частин глечикавінця – верхня частина посудини;
край – верхня частина вінець;
тулуб – основна частина посудини, яка включає плечі, опук, боки;
пипка – виступ-заглибина на вінцях, призначений для зручності виливання рідини*;
крайовий рубчик – концентричне потовщення верхньої частини вінець;
шия – верхня частина посудини від вінець до початку розширення тулуба;
заломини – лінія, що відмежовує шию глека від тулуба;
плечі – частина посудини від заломин до точки найбільшої випуклості тулуба (пука);
опук – точка найбільшої випуклості тулуба;
боки – частина посудини від точки найбільшої випуклості тулуба (опука) до денця;
утор – зовнішній виступ навколо денця, що позначає його товщину;
дно – нижня внутрішня частина посудини;
денце – нижня зовнішня частина, на яку ставлять посудину;
пуп – виступ посередині дна;
вухо – дугоподібна ручка.

__________

* деякі волинські майстри називають цю частину "дзьоб"

 

 

Назви частин горщика

назви частин горщикакрай – верхня частина вінець;
вінця – верхня частина посудини від краю до плечей;
тулуб – основна частина посудини, яка включає плечі, опук, боки;
крайовий рубчик – концентричне потовщення верхньої частини вінець;
плечі – частина посудини від вінець до точки найбільшого діаметра тулуба;
опук – точка найбільшого діаметра тулуба;
боки – частина посудини від точки найбільшого діаметра до денця;
утор – зовнішній виступ навколо денця, що позначає його товщину;
дно – нижня внутрішня частина;
денце – нижня зовнішня частина, на яку ставлять посудину;
вухо – дугоподібна ручка.

 

Назви частин миски (соусника, тарілки, блюдця тощо)

назви частин мискивінця – верхня частина;
риска – різкий злам у місці між крисами й боками;
денце – нижня зовнішня частина миски, на яку її ставлять;
криси – верхня виділена частина миски, розміщена горизонтально або наближено до горизонтальної площини, від вінець до дзеркала;
дзеркало – внутрішня поверхня миски, обмежена рискою;
боки – зовнішня поверхня від крис до денця;
вухо – дугоподібна ручка;
зрізи – плоскі зрізи на краю денця.

Категорія: Мої статті | Додав: Agni (08.03.2015)
Переглядів: 1441 | Теги: назви частин глечика, будова керамічних виробів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0