Головна » Статті » Мої статті |
У категорії матеріалів: 6 Показано матеріалів: 1-6 |
Сортувати за: Даті · Назві · Рейтингу · Коментарям · Переглядам
Гончарна майстерня «Глечики розповідає про те, як «пофарбувати» горщики і горнята у чорний колір і які особливості має технологія чорнодимленої кераміки.
|
Волинський посуд кінця XIX-XX століття орієнтований на місцевих жителів, які не мали значних статків і віддавали перевагу надійному ужитковому посуду. Тому найбільшого поширення дістали звичайні глечики, макітри, горщики, миски, чашки і інший традиційний посуд з лаконічним декором. Втім, працюючи в такому середовищі, гончарі відшліфували звичні форми так, щоб максимально поєднати красу і надійність. |
Опис традиційних рис волинської кераміки слід почати з впливу технології. Художні особливості гончарних виробів значною мірою залежать від специфіки сировинних матеріалів, технологій виготовлення і декорування виробів, секретів випалювання та інших "технічних" нюансів. Звичайно, технології мають тенденції до широкого поширення серед майстрів різних регіонів, але вони приживаються по різному, тому волинські глечики можна відрізнити від кераміки Поділля чи Буковини. |
Терміни, які використовуються гончарями для різних частин глечиків, горщиків і мисок (зі статті Оксани Коваленко "До питання про уніфікацію назв структурних частин гончарних виробів", опублікованої в щорічнику "Українська керамологія" за 2007 р.). |
Словник термінів української народної кераміки містить слова, зв’язані з виготовленням гончарних виробів (сировина, процеси виготовлення посуду, знаряддя виробництва і декорування, форми виробів і назви мотивів елементів орнаменту). |
Аби кераміка довше зберігала свій колоритний вигляд, слід бути обережним і дбайливим у її використані. Проте правила догляду не складні, і достатньо дотримуватись кількох простих правил, щоб глечик, макітра, чайник чи інша кераміка послужила не тільки господарям, а кільком поколінням їхніх нащадків. |