Аби кераміка, купити яку вдалось на ярмарку чи безпосередньо у майстра, довше зберігала свій колоритний вигляд, слід бути обережним у використані і догляді.
- Гончарний виріб не любить різкого перепаду температури, інакше на поверхні утворюються мікротріщини. Зовні такі отвори можуть здаватися непомітними, але вони добре запам’ятовують запахи і погано відмиваються. Тому не слід одразу мити гарячу турку холодною водою, краще дати їй трохи остигнути, а тоді сполоснути. Також не варто наливати у гарячі керамічні ємкості холодні напої або кидати в них продукти для розмороження, чи, навпаки, лити гарячий борщ у дуже холодну керамічну миску.
- Щоб керамічна турка прослужила довше, потрібно готувати каву на невеликому вогні. Оскільки повільне нагрівання рекомендується і для самої кави, така порада має подвійну користь. Також для конфорки з відкритим вогнем можна використовувати додатковий розсікач вогню. Це металева насадка (часто з отворами), яка дозволяє ставити на газову плиту посуд малого розміру і рівномірно розподіляє полум’я під ним.
- Краще не використовувати глиняний посуд для тривалого зберігання масла і жиру, інакше може з’явитися неприємний запах. Щоб позбутися запаху і появи масних жирових плям, помитий виріб можна поставити у духовку і пропекти.
- Мити гончарні вироби слід без хімічних засобів, адже неглазурована керамічна стінка має мікропори. З них хімічні речовини можуть потрапити до стравии, впливаючи на її смак і аромат. Взагалі, рекомендується мити керамічні чашки, горщики, чайники і інші вироби у звичайній воді. Краще, щоб вона була теплою, в не гарячою, тоді поверхня довше не тьмянітиме. Взагалі, для миття цілком достатньо м’якої ганчірки, і навіть її не треба сильно притискати до стінок. Щоб бути спокійнішим, можна купити спеціальні гігроскопічні ганчірки з мікрофібри.
- Якщо потрібно відтерти сильне забруднення, можна розчинити у теплій воді трохи соди. Тільки дочекайтесь, щоб сода повністю розчинилась, інакше її кристалики будуть шкрябати поверхню. З цієї ж причини не слід використовувати різні абразивні матеріали, в т.ч. дротяні сітки і скребки. Використовуючи ганчірку, слідкуйте, щоб на ній не було піщинок, – ці дрібні камінці теж можуть подряпати покриття.
Якщо дотримуватись цих простих правил, глечик, макітра, чайник чи інша кераміка прослужить вірою і правдою не тільки господарям, а кільком поколінням їхніх нащадків.

|